Forestry Sciences Laboratory

oregon state university + us forest service

The Pacific Northwest Research Station/Forestry Sciences Laboratory, located on the Oregon State University (OSU) campus, is owned and operated by the US Forest Services (USFS). The building houses the USFS Siuslaw National Forest Headquarters, including administrative offices, research and development laboratories, and conference areas.

The project consists of a 7,500 square foot renovation to the existing 45,000 square foot laboratory building. A 17,000 square foot wing was demolished and 8,000 square feet of administrative offices and conference spaces were added. The building entry was reconfigured and wayfinding improved.

RAI facilitated interactive programming workshops with the various users, USFS's project team, and OSU Facilities to determine what their priorities were. During design a strong emphasis was placed on frequent communication with the many stakeholders to ensure the evolving design met their objectives. 3D graphics were provided and virtual walk-through animations to help them to visualize the space.

One of the client’s goals was to showcase sustainable design with a special emphasis on wood products. Sustainable timber was used for the primary structural and aesthetic features. The design incorporates a green roof, landscaping with native, drought-resistant plants and trees, and a rainfall runoff recapture system for dry season watering. Recovered materials were used in the renovation and addition, including tongue and groove soffit, wood paneling, doors, and modular furniture. The project is currently under review for LEED Silver certification.

Type: Higher Education + Government             Client: U.S. Forest Service + Oregon State University

Location: Corvallis, OR                                      Project Lead: Alex Rolluda
 

News / Press:
Forest HQ and Lab at OSU Becomes a Case Study for Wood Construction